zaterdag 9 augustus 2008

Hout

Ook wie graag timmert of met hout klust hoeft niet naar de winkel om aan materialen te komen. Laatst zag ik bij het afval van de Hubo een enorme stapel planken en restantstukken waar bepaalde stukken uitgezaagd waren. Ik was onderweg naar huis op de fiets en de vuilniswagen kwam er al aan, dus ik kon niks meenemen, echt zonde.

Maar vaak genoeg vind je ook bij het reguliere afval van particulieren genoeg bruikbaar hout. Denk aan oude deuren en kasten die worden weggegooid! Als je het niet erg vindt om met triplex of pershout te werken is het aanbod helemaal groot met al die IKEA-troep die binnen enkele jaren in elkaar zakt en wordt weggemikt.

Mijn vriend en ik zijn zelf geen geweldige meubelmakers, maar als we ruimte hebben om het een tijdje op te slaan laten we een goed stuk materiaal nooit liggen. Bijvoorbeeld een paar twee meter hoge platen van extra dik hoge kwaliteit triplex, waarschijnlijk van een klerenkast. Met behulp van een gevonden bedbodem, twee panken die we nog haden en op maat gezaagde weggegooide plafondbalken voor de poten heeft hij een misschien niet zo mooi, maar wel heel stevig bed voor me gebouwd waar ik heel blij mee ben. En ook nemen we vaak de bodemplankjes van al half gesloopte banken en fauteuils mee. Dat zijn keurig op maat gezaagde 'schrootjes' waar manlief al salontafeltjes van heeft gemaakt en bijvoorbeeld ook een krat voor op m'n fietskarretje (voor de bodem gebruikte hij die eerdergenoemde grote planken). Zelfs als je geen houthobbyist bent zijn dat geweldig mooie latjes om voor wat dan ook in huis te hebben! Denk er eens aan als je die echt totaal versleten bank op straat zet!

In Amerika is het al bijna een rage om van oud hout en afgedankte meubels nieuwe dingen te maken. De trash-to-treasure- beweging bestaat voornamelijk uit keurige dames die het vuil en rommelmarkten afstruinen op zoek naar oude meubels, deuren, luiken etc. om mooie dingen van te maken. Hier een directe link naar de eigen site van een van hen.

Omdat ik zelf meer in de textiel zit, vind ik het echt indrukwekkend knap wat deze vrouwen doen, en ja, dat is ook bijzonder, het zijn ook bijna allemaal vrouwen. Vrouwen die niet bang zijn voor boormachine, decoupeerzaag en schuurmachine!

Er is een uitzondering. Deze man is zo'n beetje het troetelkindje aan het worden op een van de message boards waar ik regelmatig een kijkje neem. Hij noemt zich John from Cranbrook. Ik vind dat haast klinken als een middeleeuwse ridder, maar feit is dat hij gewoon in een of ander gat in Canada woont dat zo heet. Maar dat geeft niks. Deze meneer maakt de prachtigste vogelhuizen (huizen want het gaat niet om enkelvoudige nestkastjes die je aan een boom spijkert) van enkel sloophout, bijvoorbeeld van een oude schuur die hij heeft afgebroken.

Klik hier om al Johns werk te bekijken.

2 opmerkingen:

ericat zei

Goeie dag aan almal van myself hier in Suider Afrika. Ek lees baie graag Nederlands. Dit is ook interessant hoeveel die lewe verskil daar bo teen ons hier onder ;-D
Die houtwerk voƫlkassies/neste is pragtig. Nogtans het dit my getref "Hoe maak mens die neste skoon?" So 'n nes is baie vuil na een stel kleintjies laat nog 'n hele klomp saam.
groete ek lees verder in jou blog.

Le-Chat zei

Hallo Ericat,
Dank voor je reactie. Ik lees zelf ook graag Suid Afrikaans! Ik vind het zo lief klinken. Hoop dat je dat niet 'silly' (en daar weet ik nou even geen goed Nederlands woord voor) van me vindt! Ik zal hier gauw weer eens een nieuw stukkie publiceren. En wat die vogeltjes betreft: ik denk dat die zelf hun nestje wel schoon houden hoor. Het zijn toch geen duiventillen of kippenhokken :D