zaterdag 5 juli 2008

Vertaalhulp

Of je nu een patroon zoekt of een weblog over een bepaald onderwerp, on line wilt bestellen of zelf iets wilt aanbieden, je komt op het internet heel wat Engels tegen. Onze kennis in Nederland is wel zodanig dat we het in grote lijnen allemaal begrijpen, maar het wordt lastiger als het om specifieke dingen gaat. Het woordenboek biedt niet altijd soelaas. Veel creatieve en modevaktermen vind ik zelfs in m'n Van Dale niet terug. Goede on line woordenboeken zijn wel makkelijk te vinden met Google, heel handig, maar die gaan ook niet verder dan de gedrukte uitgaves. Conversietabellen voor kledingmaten, naalddiktes en garenkwaliteiten en woordenlijstjes van brei- en haaktermen staan ook allemaal op het internet, maar zijn soms best lastig te vinden. Omdat ik zelf veel Engelstalig publiceer en m'n spullen op internationale netwerken te koop aanbied, verzamel ik dat soort links al een tijdje in m'n favorietenlijst, maar waarom zou ik ze voor mezelf houden? Daarom heb ik ze nu allemaal op een linkpagina gezet, speciaal bedoeld voor handwerksters en creatieve mensen, maar zowiezo handig voor iedereen. Op dit moment nog verre van compleet, maar zodra ik weer iets tegenkom voeg ik het toe. Sommige linkjes bevatten zelf weer verwijzingen naar allerlei andere sites, die heb ik niet allemaal apart vermeld.

Het adres: http://vertalen.gerelateerd.nl

Ik heb er een aantal goede woordenboeken en naslagwerken naar diverse talen opgezet, een rubriekje over de Nederlandse taal waar je hulp kunt vinden met schrijven in je eigen taal, voor de liefhebber nog wat gratis taalcursussen die ik toevallig kende, maar vooral voor de creatievelingen het rubriekje omrekentabellen waar je al die buitenlandse kleding- en schoenmaten, haak- en breinaalddiktes etc. kunt vinden. Eén link is speciaal, mijn verzameling, daar vind je een aantal tabellen die ik van de officiële site van m'n werkgever heb geplukt (voor derden niet toegankelijk) en de meest betrouwbare, denk ik zelf, omdat wij ondertitelaars die voor de tv gebruiken. Bijzonder: de uitgebreide lijst bh-maten! Je vindt er ook eigen m'n woordenlijstje met creatieve- en modetermen die ik al doende heb geleerd, maar doorgaans niet in het woordenboek staan. Het is nog klein, maar wordt voortdurend aangevuld.

1 opmerking:

Mick zei

Creatief OK, artistiek liever niet.
Je zou zo'n borduurwerkje ook met epoxy impregneerhars kunnen bewerken tot 'n snelle gestroomlijnde ligfiets! Da's dus nieuw en snel maar energiezuinig.