zondag 26 augustus 2007

Gratis verf

Dit is een verftip voor smalle beurzen of voor wie het milieu niet wil belasten. Als je net een groot huis hebt gekocht misschien geen goed idee, maar een twee- of drie kamerflatje kun je op deze manier heel mooi maken.
Hoewel je tegenwoordig verfrestanten bij het KCA moet inleveren, zijn er nog een hoop mensen die dit niet doen en ze gewoon op de stoep zetten. Ik vind dat a) zonde en b) onverantwoord, dus neem ik ze mee om te gebruiken.
Onlangs heb ik alle muren van m'n woning geverfd zonder ook maar een druppel verf te kopen. Alle verf die ik heb gebruikt waren restantjes gevonden latex die bij het reguliere wekelijkse afval op straat vandaan komen. Wordt dat geen rommeltje en is die verf niet bedorven? Niet als je het goed aanpakt. Je moet wel om te beginnen minstens een of liever twee grote (ca 5 l) plastic hersluitbare verfemmers hebben. Zulke emmers zijn vaak genoeg (met een restant erin) te vinden.

Kleuren kiezen en mengen
In elke emmer meng je alle gevonden restanten van een vergelijkbare kleur bij elkaar, het maakt niet uit of het uit blik komt of zijdeglans of mat is, zolang het maar hetzefde verftype (in dit geval latex) is. Je kunt wel moeilijk twee keer exact dezelfde kleur mengen, dus hou er rekening mee dat je je woning in verschillende kleuren moet verven. Als je dit zorgvuldig aanpakt en er goed over nadenkt en goed bekijkt wat je hebt en daar een soort plan mee maakt, kan dit heel mooi worden. Wit is natuurlijk de kleur die je het meeste zal vinden, maar twee gemengde potten wit zullen nooit exact hetzefde zijn. Hou die dus apart voor verschillende kamers, dan valt het echt niemand op. Heb je een muur 'over' in een kamer kies dan een (iets) afwijkende kleur. Als je die niet voorhanden hebt, kun je die makkelijk zelf maken door een klein restje van een iets donkerdere kleur bij een grote pot wit te mengen. Desnoods kun je hiervoor een klein blikje (liefst bij een factory outlet zoals de Stox) kopen. Bedenk van te voren welke muur eventueel in een afwijkende kleur geschilderd kan worden.

Mijn plan
Met mijn eerste emmer gemengde witte verf heb ik drie van de vier muren van m'n woonkamer gedaan. De kamer meet ca 5x5 meter, maar 1 muur is bijna alleen maar raam. De langste muur loopt over in m'n keuken, waarvoor ik een grote emmer beige had gemengd. Ik hield er van te voren rekening mee dat ik voor die muur niet genoeg wit zou hebben, dus die is beige geworden, wat heel logisch is en ook mooi staat, omdat hij uitloopt in de (open) keuken.
Voor m'n slaapkamertje van 3x3 heb ik een tweede lichting witte verf gebruikt. Toevallig vonden we daarvoor verdeeld over vier restanten in 10 liter emmers een behoorlijk grote hoeveelheid. Genoeg om ook het huis van m'n vriend nog te schilderen. Maar voor zijn keuken heb ik deze in een 1 vier liter pot gemengd met een restantje felbauw dat ik nog van een vriendin had en een beetje geel van mezelf van 15 jaar geleden om een mooi turquoise te krijgen. We zijn nog niet helemaal klaar, maar ik heb genoeg wit voor z'n woonkamer en als we niet helemaal uitkomen heb ik ook nog wat beige (eventueel weer opnieuw te mengen met een restant wit) over van m'n keuken voor z'n slaapkamer. Het blauw en beige passen misschien niet helemaal bij elkaar, maar de keuken en slaapkamer liggen elk aan een kant van de woonkamer, dus het bijt elkaar niet.

Oude verf bruikbaar maken
Oude latexverf schift snel in water en verfbestanddelen, die dan als een dikke massa op de bodem liggen.
Kwestie van stevig roeren! Bij de meeste restanten die je vindt, zal dit ook gebeurd zijn, maar ook met je zelf gemengde verf kan dit al na een paar dagen gebeuren, dus je moet wel elke keer vooraf goed roeren. Iets water bij de restanten mengen is vaak wel nodig, maar pas op dat je de verf niet te dun maakt. Sommige van de oude verf die ik heb gebruikt was onderin zo ingedikt dat het als een harde koek op de bodem lag. Haast onbruikbaar zou je denken, maar dat viel achteraf mee. Eerst heb ik de koek met een mes aan stukken gesneden. Daarna heb ik een oude deeghaak in m'n boormachine geschroefd en daarmee de massa bewerkt. Het was even doorzetten, maar het is uiteindelijk toch verf geworden. Als je geen oude mixerspullen die vies mogen worden voorhanden hebt, kun je het desnoods nog met een oude lepel of vork met een dunne steel proberen. Pas wel op voor spatten en trek oude kleren aan!

Wordt dit nou echt mooi?
Reken maar! Als je maar zorgvuldig te werk gaat, netjes schildert en doordacht je kleuren kiest. Ik heb al te veel woningen gezien met nieuwe, maar slecht gekozen en slordig aangebrachte verf. Alles nieuw kopen is helemaal geen garantie voor een mooi resultaat, goed te werk gaan wel.

Hoe kom je aan verf?
Zoals gezegd heb ik alles bij het vuil gevonden. Uiteraard niet in een avond, maar opgespaard in een paar maanden. Geloof me, als je regelmatig zoekt is er behoorlijk wat te vinden. Je kunt natuurlijk ook iedereen die je kent om restanten vragen.

Maf
Misschien vind je me een mafketel, maar bedenk dan dit: Een vijf liter emmer verf kost gauw 30 euro. In totaal heb ik voor mijn woning en die van m'n vriend samen zo'n vijf emmers gebruikt. We hebben dus zo'n 150 euro uitgespaard. Niet zo gek vind ik zelf!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

GEWELDIG!! BEdankt voor de goede tips!!

Anoniem zei

Super tip!